logo


DAYENS // Zvučne kutije / Grande serija


Zvučne kutije iz GRANDE serije projektovane su bez kompormisa.
Vrhunski drajveri, visokokvalitetne komponente korišćene za izradu skretnica i posebna pažnja posvećena finom podešavanju zvuka kao i jedinstveno isprojektovana kućišta samo se neke od neke odlika naših zvučnih kutija Grande Piccolo i Grande Trio.

Kutije su urađene inovativnom tehnologijom, (slojevito-talasasta, naizmenično-periodična, "slice bonding" tehnologija) od 25 (Piccolo) i 68 (Trio) slojeva medijapana sa posebnom unutrašnjom obradom i oblikom tako da je rezonancija kućišta svedena na minimum kao i pojava stojećih talasa unutar same kutije.
Ideja je nastala kao posledica dugogodinjeg istraživanja i proučavanja prostiranja zvuka kroz čvrste materijale, kao i fizičkih pojava unutar zvučne kutije.
Poznata stvar je da najveći problem zvučnih kutija (bez obzira na razna ukrućenja) je pojava rezonancije stranica na odredjenim frekvencijama...

Mnogi konstruktori zvučnih kutija su pokušavali sprečiti tu pojavu na razne načine: povećavanjem debljine zida zvučne kutije, raznoraznim ukrućenjima, sendvić zidovima od različitih materijala, postavljanjem piramide unutar kutije, izradom kutija od mermera, betona itd...
Sva su ta rešenja bila delimično dobra, ali svako rešenje je imalo i svoje mane.
Detaljnom analizom fizičkih promena koje nastaju u stranicama zvučnih kutija došli smo do pronalaženja jednostavnijeg i efikasnijeg rešenja.

Poznato je da velika površina ima tendeciju rezonovanja ako se pobudjuje signalom odredjene učestanosti i amplitude (svojstveno svakom materijalu, ponaosob).
Ideja je bila da se velika površina (koja ima tendenciju da osciluje i pri malim snagama) podeli
na "n" malih horizontalnih površina i da se na taj način spreči pojava rezonancije.
Novonastala površina ima mnogo manju sklonost ka pojavi rezonancije po vertikali.
Pojava rezonancije po horizontali je takodje problem, ne toliko izražen ali je prisutan.
Idealno bi bilo da se i po horizontali površna podeli na "m" malih površina ali je to tehnički bilo neizvodljivo.

Rešenje se nametnulo samo po sebi: isprojektovati horizontalnu ploču sa različitim debljinama materijala. Pojava rezonacije na odredjenoj frekvenciji uzduž stranica zvučne kutije gasi se zbog toga što je debljina materijala različita u smeru prostiranja zvuka.
Da bi se sprečila i rezidualna pojava rezonansi kako po vertikali tako i po horizontali, nametnulo se još jedno izuzetno rešenje: naizmenično pakovanje ploča!
Tako smo stigli do monolitnog izgleda naših zvučnika Grande Piccolo i Grande Trio, a goreopisan proces je dobio i ime: slojevito-talasasta, naizmenično-periodična "slice bonding" tehnologija!


O nama | Pojačavači | Zvučne kutije | Kablovi | Samogradnja | Zastupništva | Ozvučenja | Novosti | Arhiva | Kontakt


© Dayens 1998 - 2009 | Sva prava zadržana